Nedan presenteras ett urval av de aktuella projekt vi leder eller deltar i.
Kontakta oss gärna för närmare presentation eller om det är något specifikt du är nyfiken kring.
Stockholm Exergi – BECCS – Bio Energy with Carbon Capture and Storage
2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk som består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Det långsiktiga målet innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Att avskilja koldioxid (CO2) från biogena utsläppskällor för att skapa så kallade minusutsläpp är ett viktigt steg mot att uppnå Sveriges klimatmål.
Stockholm Exergi avser att utveckla och införa bio-CCS tekniken, internationellt kallad BECCS (Bio Energy with Carbon Capture and Storage) vid sin biobränsleeldade anläggning på Värtaverktet i Stockholm. Med hjälp av denna teknik kan man avskilja koldioxid och skapa kolsänkor som kan bidra till att stödja nationella och internationella klimatmål. Stockholm Exergi har som mål att verksamheten ska vara klimatpositiv redan 2025. I december 2019 invigdes Stockholm Exergis forskningsanläggning som är Sveriges första anläggning för att fånga in koldioxid från biobränslen (bio-CCS teknik). Stockholm Exergi utökar nu till en fullskalig anläggning på befintligt kraftvärmeverk KVV8.
Den planerade projektet (bio-CCS) innebär i korthet att;
- Efter förbränning av biobränslen avskiljs cirka 90% av koldioxiden från rökgasen och komprimeras och kyls till flytande form.
- Den flytande koldioxiden fraktas sedan med fartyg till en permanent lagringsplats belägen i s.k. salina akvifärer under havsbotten till exempel i Nordsjön utanför Norges kust.
Fullskalig biobränsleanläggning för infångning, förvätskning och uttransport av CO2.
- Uppskattad mängd infångad CO2: Ca 800 000 ton per år
- Mellanlagringsvolym på sajt: Ca 16 000 m3 förvätskad CO2
- Infångningsteknik: HPC (Hot Potassium Carbonate)
ALSA JD-Gruppens roller i projektet:
- Delprojektledare för infångnings- och mellanlagringanläggning
- Delprojektledare för förvätskningsanläggning
- Delprojektledare för BOP
- Delprojektledare för Elkraft och automation
- Övergripande teknikansvarig
- Assisterande teknikansvarig
- Ansvarig för övergripande rör och mekaniska delar
- Ansvarig för övergripande layout
Kontakta gärna Andreas Wiklander eller Jonas Djärv om ni vill veta mer eller är intresserade kring tekniken!
Ombyggnad av bränslehantering för RT-eldad panna
Söderenergi AB uppför en kompletterande bränslesilo vid IKV samt sammanbindande transportörsystem till IGV panna 3, vid Igelstaverket, Södertälje. Projektet syftar till att bygga bort den öppna flishanteringen som för med sig arbetsmiljömässiga problem med damning och förbättra arbetsmiljön för den dagliga verksamheten med ett utbyte av gamla bandtransportörer med stora reinvesteringbehov mot nya. I samband med denna installation frigörs också stora ytor inne på Igelstaverket som tidigare brukats som flisupplag, lossningsfickor och bränsleberedningsbyggnader för IGV3. Beredningen av bränsle kommer efter installation gå via beredningsstation vid kaj från hamnlossning och den övre beredningen för IKV.
Alsa JD-Gruppen är anlitade med roll som huvudprojektledning samt delprojektledning för Process, el/styr samt mark- och bygg och har varit med från förstudier till kontrakterade entreprenader och genomförande. Projektet omfattar erforderlig schakt och fyll, nya fundament för bränslesilo, bandtransportörer samt nya transportvägar samt uppförande av ett nytt rundlager för flis, mekaniska installation med ca 400 meter bandtransportörer och tillhörande processutrustning. Totalt bedöms investeringen uppgå till ca 200 MSEK
Kontakta gärna Johanna Stålered eller August Egge om du vill veta mer kring teknikval, problembild etc.
Söderenergi – BioCCS
Sveriges riksdag antog 2017 ett klimatpolitiskt ramverk, som bland annat innehåller en klimatlag (2017:720) och klimatmål. Beslutet innebär att senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Utsläppen ska minska gradvis och vara minst 85 procent lägre än utsläppsmängden var år 1990. För att nå det långsiktiga målet till 2045 och därefter så kallade negativa utsläpp krävs kompletterande åtgärder som:
- upptag av koldioxid i skog och mark till följd av ytterligare åtgärder (utöver vad som redan görs)
- utsläppsminskningar genomförda utanför Sveriges gränser, samt
- avskiljning och lagring av koldioxid från förbränning av biobränslen, så kallad bio-CCS.
Planerad anläggning gör det möjligt att fånga in ca 90 % av den koldioxid som frigörs vid förbränningen för produktion av värme och el. Totalt beräknas mer än 500 000 ton koldioxid per år kunna avskiljas då en fullskalig anläggning byggs för IKV. Från januari 2025 bedöms bränslemixen bestå av ungefär 90 % biobränsle (skogsbränsle och returträ) och 10 % SRF (solid recovered fuel). Utsläpp av koldioxid från biobränslen anses vara koldioxidneutralt eftersom koldioxiden som släpps ut vid förbränningen har tagits upp av träden i nutid och den som släpps ut binds till ny biomassa i en sluten cykel, se figur 2.
Genom att avskilja koldioxiden från rökgaserna vid förbränning av biobränslen och lagra den geologiskt, förhindras att koldioxiden når atmosfären.
En anläggning för bio-CCS utgör också ett extra reningssteg för de rökgaser som bildas vid förbränning, vilket innebär att förutom koldioxid kommer även andra emissioner såsom svaveldioxid och kvävedioxider att minska.
Den avskilda koldioxiden komprimeras och kyls ned så att den kan lagras i vätskeform, i väntan på borttransport från anläggningen.
Transport av koldioxid för slutlagring sker med fartyg till en permanent lagringsplats i en så kallad salin akvifär under havsbotten i till exempel Nordsjön utanför Norges kust. Koldioxiden kommer där att lagras i berggrunden och mineraliseras.
Fullskalig biobränsleanläggning för infångning, förvätskning och uttransport av CO2.
- Uppskattad mängd infångad CO2: Ca 500 000 ton per år
- Mellanlagringsvolym på sajt: Ca 12 000 – 16 000 m3 förvätskad CO2
- Infångningsteknik: Teknikval ännu ej gjort
ALSA JD-Gruppens roller I projektet:
- Delprojektledare Teknik inkluderande Infångning, förvätskningsanläggning, mellanlagring, BOP, Elkraft och automation, Bygg, Risk, HVAC, Brand, Arkitektur
- Delprojektledare Elkraft och Automation
Kontakta gärna Pär Wallin eller Jonas Djärv om ni vill veta mer eller är intresserade kring tekniken!
Styrsystemsbyte fastbränslepanna
Karlstads Energi med ALSA JD-Gruppen uppgraderar under 2023-2024 tillsammans med ABB styrsystemet för Heden 2 på Hedens kraftvärmeverk i Karlstad. Heden 2 har en värmeeffekt på 80MW och levererades 1992 av Alstrom med ett styrsystem från Honeywell av modell Alcont. Bränslehanteringen har uppgraderats i en tidigare etapp och nu är det dags för pannan med dess rökgasrening och tillhörande kringsystem.
Det nya styrsystemet levereras av ABB och kommer att integreras i det övergripande 800xA-system som idag finns på anläggningen. Leveransen omfattar totalt ca 3000 IO-signaler.
I samband med ombyggnaden kommer även det äldre reläbaserade säkerhetssystemet att ersättas med ett modernt PLC baserat säkerhetssystem och stora delar av den ingående processinstrumenteringen.
Kontrakt skrevs med leverantören under 2023 och detaljprojektering pågår för fullt. Installation av det nya systemet, driftsättning och överlämning är planerade att starta våren 2024 och pågå fram till slutet på 2024.
Kontakta gärna Peter Axelsson eller Johan Karlsson om ni vill veta mer eller är intresserade kring tekniken!
Sammankoppling av Karlskoga och Degerfors fjärrvärmenät
Sammankoppling av de två fjärrvärmenäten görs i syfte att minska koldioxidutsläpp, optimera produktion och öka leveranssäkerhet för fjärrvärmekunder i området. Projektet drivs gemensamt av Karlskoga Energi & Miljö och Degerfors Energi under det nygrundade bolaget Möckeln Energi. Projektet är delvis finansierat av Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet.
Projektet omfattar en ny fjärrvärmeledning på ca 9 km samt två nya tryckstegringsstationer längs ledningen. Dimensionerande överförd effekt mellan näten är 15 MW. Överföring kommer ske i båda riktningar beroende på säsong och produktionsförutsättningar. Sammankopplingen beräknas minska det årliga koldioxidutsläppet med 3550 ton CO2-ekvivalenter.
Under 2022 gjordes en förstudie som ligger till grund för genomförandet av projektet. Under 2023 har leverantörer av både ledning och tryckstegringsstationer kontrakterats samt utförandet av den nya ledningssträckningen påbörjats. Projektet beräknas vara klart och driftsatt under 2024.
ALSA JD-Gruppens roller i projektet:
- Utredningsansvarig – Utredning har inkluderat Klimatklivet-ansökan och samarbetsavtal
- Delprojektledning Tryckstegring – Ansvar för leverans av två tryckstegringsstationer i ”plug & play-utförande” samt koordinering med rörledningsentreprenad
- Projektledning Driftsättning – Organisatorisk förberedelse samt planering av driftstrategi
Kontakta gärna Jack Larsson eller Patrik Abrahamsson om ni vill veta mer eller är intresserade kring tekniken!